Mais tu ne peux pas savoir, tu ne pas une femme.

Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles (1975) van Chantal Akerman verhaalt drie achtereenvolgende dagen van een zichzelf prostituerende alleenstaande huisvrouw en haar dagelijkse huishoudelijke rituelen.

Jeanne wordt wakker, maakt koffie, schilt de aardappelen, verzorgt haar haar, knoopt haar kamerjas, bakt het vlees, doet inkopen, poetst de schoenen van haar zoon, wist haarzelf. Kneedt kneedt kneedt kneedt het vlees. Vergeet haarzelf. Breit. Praat over niks van belang. Vergeet wat ze nodig heeft. Elke dag opnieuw.

Ze doet dit langzaam, stil, vastberaden en beweegt zoals het ritme van de film bijna ondraaglijk traag en gestaag.

De afstandelijke banaliteit van het verhaal, monotoon en strak gefilmd geeft de drukkende eenzaamheid en stilte weer van een huisvrouw die haar eigen stem en gevoelens heeft moeten opsluiten en wegdrukken. Zo onopmerkelijk en stil mogelijk. Zo stil dat krakend papier, druppend water en piepende theeketels akelig luid zijn. De kijker kan de stiltes zelf aanvullen door zichzelf af te vragen wat er in Jeanne’s hoofd afspeelt, wiens hoofd zo leeg lijkt en de jouwe zo vol dat je een sluipend gevoel van ongemakkelijkheid of verveling je overmand en het moeilijk is om niet weg te lopen en nooit meer te moeten geconfronteerd zijn met alle stille huisvrouwen.

Jeanne voert al haar taken stoïsch uit, nauwelijks iemand in de ogen kijkend, als er al iemand is om in de ogen te kijken. Ook haar eigen zoon ontwijkt haar blik, luistert niet naar Jeanne’s weinige woorden en praat enkel weggedraaid van zijn moeder, vlug pratend, monotoon en gevoelloos. De enige vorm van communicatie is met winkelvrouwen terwijl ze geen enkel blijk toont van haar innerlijke wereld.

En traag, onbewogen en bijna onmerkbaar valt ze uiteen. Haar goed verzorgde kapsel raakt in de war, ze vergeet een knoop te knopen, een lepel valt. Langzaam, stil en vastberaden.

Al deze monotone stilte en banaliteit culmineren op het eind wanneer haar weggeborgen gevoelens worden losgeknoopt door iets onvoorzien, iets niet passend in haar routine. Iets dat niet in teken staat voor anderen, iets dat enkel voor haar is en het symbool dat voor haar gewis staat wordt vernield.

Een orgasme, zo puur lichamelijk en persoonlijk staat niet in het teken van anderen. Het wordt niet verwacht van een (huis)vrouw. Voor de eerste keer worden alles haar gevoelens losgeknoopt en voelt ze hoe ze haarzelf heeft gewist, hoe gebruikt ze is geweest, haar bezoeker staat er symbool voor en hij moet worden vernield.

Jeanne kamt haar haar, neemt met haar eeuwig stoïsche gezicht de schaar op haar kaptafel en stekt de man recht in zijn hart. En heel even, een milliseconde lang, zie je de enige emotie die ze toont; een opgeluchte zucht.